Jön a környezetkímélőbb benzin, de nem minden autónak tesz majd jót


Ebben az évben megjelenhet majd a merőben új, nem annyira a környezetet károsító benzin a piacon. Viszont azt tudni kell, hogy nem minden autóba lehet belerakni, mert nem mindegyiknek tesz majd jót. Tehát a régebbi motorral rendelkező autókban kárt tehet. Pluszban még meg kell jegyezni, hogy drágább is lesz a 95-ös-nél és a fogyasztás is növekedni fog. Azt tudni kell, hogy 2009 óta már Magyarországon is kapható a benzinkutakon az E85, aminek a 85%-a bioetanolból áll, amibe mindössze 15%-nyi benzint tartalmaz. Amikor még bejött ez az új üzemanyag, akkor nagyon bizakodtak benne és joggal, mivel a 95-ös benzinnél 100 forinttal olcsóbb volt és a régebbi autókat is át lehetett alakítani, hogy ezzel működjenek.


Mások azt vallják, hogy az úgynevezett E10 is a környezetkímélőbb üzemanyagok sorába tartozik, mert több bioetanol található benne, mint a mostani 95-ös-ben. Viszont vannak olyan emberek, akik ezzel szembeszállva vitatkoznak, és nem értenek egyet, mert azt mondják, hogy a bioetanol előállításához rengeteg energiát kell felhasználni. Az európai unió szerint le kell váltani a mostani benzint és fokozatosan át kell állni az E10-re. Azt, hogy a megújuló energiaforrások felülkerekednek majd a fosszilis, azaz az égethető energiaforrásokon ez tény. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mennyire fontosak lesznek számunkra, viszont az E10 még mindig égethető energia, de már nem annyira környezetkárosító. Az, hogy egy részben növényi eredetű az üzemanyag jó hír, mivel nem keletkezik annyi széndioxid.

A bioetanolra 2011-ben jövedéki adót szabtak ki, ezért leeresztett az E85 témája és nagyon megdrágult. E miatt az átépítéssel járó költségek sem térültek meg rendesen. A bioetanolnak viszont van egy hátránya, hogy körülbelül 30%-al alacsonyabb a fűtőértéke, mint a benzinnek. Ez azért baj, mert ugyan akkora teljesítményhez több kell belőle. Akik jártasak a témában azt mondják, hogy az E10-hez nem kell nagy átalakítás, de ez is nagyon megnöveli az autó fogyasztását és télen nehezebben indulhat be az autó. A legnagyobb probléma azonban, hogy az alkohol elég agresszív anyag, ami károsítja a régebbi motorok nagyon sérülékeny töméseit és hamarabb korrodálódnak a fém alkatrészek. Minden autógyártó különböző nyilatkozatot adott azzal kapcsolatban, hogy az új autók bírják-e az újfajta benzint vagy esetleg nem.

Igyekeznek a gyártók megnyugtatni az embereket, főleg a németek, mert azt nyilatkozták, hogy a német autók 99%-a minden probléma nélkül használható az új E10-es üzemanyaggal. A környezetkímélőbb benzinnek nagyon sok előnye van, és manapság egyre jobban tudatosul az emberekben az, hogy mindenképpen óvnunk kell a környezetünket, mert a földből, amin élünk csak egy van. Ha nem vigyázunk rá, akkor odavész a lakókörnyezetünk és akkor mindannyian rosszul járunk. A másik oldal, hogy gépjárművel járunk szinte mindenhova, több millió autóval közlekedünk nap mint nap, ami hallatlanul nagy mértékben károsítja a környezetet. Ezért kellett kitalálni egy új üzemanyag formát, amivel visszaveszünk a pusztításból.

Igyekezzenek minél többen a környezetkímélő üzemanyagot használni és megbizonyosodni róla, hogy gépjárművük képes kezelni az új üzemanyagot. Mindannyian tehetünk valamit a környezetért, ha mást nem akkor annyit, hogy környezetkímélőbb üzemanyagot töltünk gépjárművünkbe. Sokan csak legyintenek, és azt mondják, hogy egyedül úgysem tudok sok mindent tenni, de igen is tud, mert ha sok millió ember ugyan úgy gondolkodik a környezetkímélő benzinről mint ön, akkor nem fog változni semmi, de ha sok millió ember arra adja a fejét, hogy tudatosabban vigyáz a környezetre és betölti az új benzint, akkor már előállhat változás.

Ezért érdeke mindenkinek az, főleg az uniónak, hogy környezetkímélőbb üzemanyag kerüljön az utakra és így a környezetvédőknek sem kell annyit aggódniuk. Autósként is felelősségteljesen kell viselkednünk főleg, ha a bolygónkról van szó, amin élünk, mert nem csak magunknak, de a későbbi generációknak is jót fogunk tenni vele és egy élhetőbb, frissebb, egészségesebb környezetet tudunk teremteni, ami a jelenleginél jóval kevesebb károkozásnak van kitéve. Így gondolkozzunk el ezeken a tulajdonságokon és tegyük meg azt a lépést, amivel jobbá tudjuk tenni élőhelyünket és nem károsítjuk, szennyezzük annyira mindenféle - az emberre és minden élőlényre ártalmas - anyaggal.

Annyi biztos, hogy az EU támogatásával jön a környezetkímélőbb benzin, de nem minden autónak tesz majd jót, épp e miatt nagyon körültekintőnek kell lenni, mielőtt erre átáll valaki. Ugyanis kevesen gondolnak például arra, hogy a régebbi fajtájú autóknál, amelyek gyárilag nincsenek az E10-re kódolva, az üzemanyag miatt bekövetkező hibák esetén valószínűleg nem lesz garanciavállalás.