Biciklis Uber!?


Az Airbnb valamint az Uber az utóbbi időben egyre nagyobb térhódításának köszönhetően, szinte kivédhetetlen volt az, hogy valaki a megosztásos modellt a biciklikre is kiterjessze. Ebbe a bizniszbe vágott bele a dániai AirDonkey. Egy dán vállalkozó már fejlesztené is, most a 100 ezer eurós indulótőkét igyekszik megszerezni hozzá.


A taxiknál valamint a lakáskiadásnál már bevált alapelv szerint működne a bicikliket tekintve is. Valamilyen összegért cserébe a bicikli tulajdonosok kölcsönadják a biciklijüket azoknak az embereknek, akiknek szükségük lenne rá. Mindez pedig a neten keresztül fog működni.

Kickstarter kampányt fog indítani nemsokára az induló vállalkozás, aminek elindításához 100 ezer eurós indulótőkét igyekszik kiteremteni a cég. Az AirDonkey tervei szerint, egy olyan szettet, mellyel ezt a szolgáltatást el kezdhetik használni a bringa tulajdonosok, 80 euróra van szükségük.

Nagyon fontos darabként szolgál a speciális biciklilakat, amit a hátsó kerékhez kell majd rögzíteni. Ez fog majd a kerékpáros pontos helyéről jelet adni. A kölcsönvevők pedig egy mobil alkalmazás segítségével pedig rá tudnak keresni arra, hogy ilyen rendelkezésre álló biciklik hol vannak. Ezen applikáció segítségével ki is tudják fizetni a meghatározott díjat, ezután egy kódot fognak kapni, aminek segítségével a biciklilakatot ki tudják majd nyitni.

Koppenhágába valamint Londonba tervezik először ezt a szolgáltatást bevezetni. A szervezők napi 10 eurós bérleti díjat javasolnak a biciklitulajdonosoknak. Így ennek köszönhetően akár 8 napa alatt meg is térülhet a lakat ára. Az AirDonkey főleg a már jól ismert Mol – Bubi fő riválisa lehet majd, abban az esetben, ha sikerül elegendő számú résztvevőt toboroznia ehhez az új szolgáltatáshoz.